StastnejsiClovek

streda, marca 05, 2008

Japonsko: Makrobiotika

Prebrali sme zásady makrobiotiky a v ukážkach sme si priblížili chute a jedlá pre makrobiotiku charakteristické.

SEITAN = mäso z múky bolo prvé jedlo, ktoré sme sa naučili robiť. Robila ho už moja babka, aj ked iste nevedela, že je to makrobiotické jedlo, ani meno seitan, babke nenapadlo. Bolo to mäso z múky a robilo sa podľa potreby a chutí stravníkov. Mám informáciu, že ešte v predminulom storočí sa v našej rodine toto jedlo pripravovalo.
Potrebujeme na prípravu: 1 kg múky (aby obsahovala lepok), 1/2 litra vlažnej vody. Zamiešame cesto, ponoríme ho do teplej vody na asi 2 hodiny (aj menej). Potom vymývame škrob striedavo v teplej a studenej vode do vytvorenia lepkovej hrudky; ku koncu voda môže byť už len studená. Ako dobrí hospodári nevylievame vodu so škrobom do kanála, ale necháme škrob usadiť a po zliatí vody škrob vysušíme a rozmixujeme.

Nasledovala príprava PICKLES, teda kvasenej zeleniny. Potrebujeme očistenú zeleninu a soli asi 20 g na 1 kg zeleniny. Zeleninu (rôzna aká nám ide na chuť, alebo je na trhu a k tomu cibuľa) nastrúhame, posolíme a natlačíme do fľaše (7 decka sa dá zaťažiť aj pivovou fľašou) - po asi 4-ch dňoch sa dá jesť. Toto jedlo je potrebné kôli enzýmom na trávenie obilia, ktoré tvorí 50% objemu stravy v makrobiotike. Kusovú zeleninu môžeme kvasiť aj pomocou otrúb: otruby zalejeme vriacou osolenou vodou, vytvoríme riedku kašu, ktorou zalejeme zeleninu, napríklad redkvičky; sú dlho konzervované.

SOJOVÉ MLIEKO sme uvarili na všeobecný úžitok. Potrebujeme: 2 dl suchej soje namočiť na aspon 12 hodín. Potom rozmixujeme (najlepšie výkonným tyčovým mixérom) na 2-3 krát s 1,5 litravody. Toto mlieko varíme aspon 15 minút, necháme trochu ochladnúť, precedíme, vytlačíme tekutinu a drť zužitkujeme do fašírok, alebo lievancov, koláča, nokerlí, halušiek,...

LIEVANCE sme iba koštovali. Môžeme ich nazývať aj fašírky. Vytvoríme ich z týchto základných ingrediencii: zelenina, obilie, bielkovina, príchute a spojivo; zmiešame, a lyžicou naberáme kúsky a kladieme do rozpálenej fritézy. Podľa použitých ingrediencii akonzistencie je možné aj obaľovať v strúhanke ako fašírky.
Zelenina môže byť rôzna: mrkva, paštrnák (dáva dobrú sladkastú chuť), tekvicovité, veľa cibule, cesnák a môže byť aj rôzna kapusta. Aj jablká robia dobrú chuť, napomínajú po vypražení mäso.
Obilie pridávame tiež v rôznej podobe: vločky (nevaríme), pšenicu a iné obiloviny uvaríme na kašu, ak treba, pomelieme.
Bielkovina je v strukovinách, syre, tvarohu a napokon aj v mäse a sojovej drti z varenia sojového mlieka.
Príchute si vyberieme podľa zvyku a čo sa hodí k použitým surovinám. Vňate, koreniny, možno sem priradiť aj cibuľu, cesnak, jablka a droždie.
Spojiť všetky ingrediencie je ľahko možné vajcami, múkou, škrobom. Podľa dispozície sa rozhodneme.

FOFU sa nám nepodarilo vyrábať. Je to veľmi zložitá výroba a hlavne "mokrá" a v škole je s tym asi problém. Každy dostal návody na výrobu. Zatiaľ sa nik nepochválil vlastnoručne vyrobeným tofu. Výroba je asi 5 krát lacnejšia ako kúpené tofu v obchode.

Makrobiotika je aj lacné stravovanie, aj zdravé. Choroby sú jin, alebo jang a jedlom korigujeme a privádzame do rovnováhy: jangom tlmíme jin chorobu a naopak.

Dobrú chuť! Budeme zdraví, upravíme si hmotnosť makrobiotikou a prežijeme aj prechod na eurá :-)