StastnejsiClovek

štvrtok, novembra 08, 2007

3. lekcia

Tatvy

Na predošlom seminári sme si prebrali úvod do ajurvédy, indickej národnej medicíny, Dnes budeme pokračovať v téme problematikou ktorá súvisí s ajurvédou.Pre nás bude zaujímavá svojim praktickým využitím, čo je už v našom okolí vyskúšané a často overené. Ale nemožno tvrdiť, že sa tatvy implementovali do nášej kultúry. Posielam písomnú informáciu o tatvách. Je to stručné, ostatné na seminári.

Tatvy jsou tzv. duše živlov. Sú to všade prítomné, vesmírom prúdiace siy, ktoré sa uplatňujú pri vzniku, zániku, a priebehu ďalších javov. Tatvy sú dobrou pomôckou pre dosiahnutie cieľov. Princíp je v prastarom učení o rôznych denných dobách.


Úspech práce s tatvami závisí na tom, kedy príslušná tatva začína. K tomu je treba poznať miestny čas východu slnka. Každý deň začína tzv. princípom akaša a ostatné nasledujú podľa svojho stanoveného poradia. Zmena jednej tatvy na druhú sa uskutočňuje po 24 minútach, pričom celý cyklus trvá podľa toho 2 hodiny


Akaša

Živel: éter; farba: čierna, tmavofialová; chuť: horká

Táto tatva pôsobí na ľudi skôr nepriaznivo, prináša nešťastie, straty, neúspech a niekedy aj smrť. Akaša predstavuje spätný návrat k pôvodnému stavu. Tatva vhodná k meditácii, koncentrácii a skúmaniu nášho vnútra.

Vhodné: meditácia, premýšľanie, čítanie v kronike akaša

Nevhodné: jedlo, počatie, sobáš, uzatváranie zmluv


Vaju

Živel: vzduch; farba zelená, modrá; chuť: kyslá

V tejto tatve je organizmus náchylný k nachladeniu. Je však priaznivá fyzickým výkonom, človek je odolnejší voči únave. Je tiež priaznivá pre začiatok ciest , sťahovaniu. Táto tava je vhodná tiež k rychlému vybaveniu - všetko urýchľuje.

Vhodné: všetko čo potrebuje rýchle vybavenie, vplýva na čas, cestovanie, chudnutie

Nevhodné: pozor na depresie, sebevraždy, krádeže, podvody, počatie, nevhodné k nákupom čohokoľvek

Tedžas - tejas

Živel: oheň; farba: červená; chuť: ostrá

Táto tatva je viac priaznivá, i keď má veľa nebezpečných rysov. Prislúcha k nej južná svetová strana a živel ohňa. Kto bude jesť v tejto tatve, nepriberie. Jej vplyv môžeme využiť ku koncentrácii, rastu energie a sily. Pozor, v tejto tatve vznikajú zápaly, horúčky. Nieje veľmi priaznivá pre cestovanie. V jej vláde vznikajú hádky, výbuchy, zlosť, konflikty. Požiare, ktoré vzplanú za jej trvania, sú obzvlášť prudké a silné.

Vhodné: uplatnenie, presadenie, usilovná práca, energia, vhodná doba k jedlu - chudnutie

Nevhodné: nebezpečie počatia

Prithivi

Živel: zem; farba: žltá; chuť: sladká

Jedlo v nej požité bude využité bez zvyšku, človek ľahko priberie. Je tiež tatvou vylučovania, preto je dobré urobiť si detoxikáciu organizmu. Chorí pociťujú úľavu, lieky majú vetší účinok. Tatva podporuje a urychľuje uzdravenie. Prislúcha ku nej koža, svaly, vlasy, brucho, kosti, cievy, žily. Ich poruchy sú za jej vlády obzvlášť dobre liečitelné. Je tatvou spravodlivosti, preto domáhanie sa vlastných práv bude za jej vlády úspešné. Láska a manželstvo ktoré vznikli v jej vláde sú šťastné.

Vhodné: pozitivné veci nutné pre život, začiatok - dobré prebiehanie, nezraniteľnosť, manželské úspechy, obchody, predsavzatie, odvykanie zlozvykov

Apas

Živel: voda; farba: biela; chuť: slaná

V tejto tatve majú ľudia tendenciy prejedať sa, pozor na alkohol. Vhodná na nakupovanie, investície, hry, cestovanie, Je priaznivá ak k umeniu, dáva umelcom inšpiráciu. Najlepšie nápady a vynálezy vznikajú za jej vlády.

Vhodné: úspech, cestovanie, uzatváranie manželstva, pisanie, špekulácie, hry, financie, zábava, vhodná k počatiu