StastnejsiClovek

streda, novembra 22, 2006

Vitamíny, minerály, antioxidanty, enzymy

Vitamíny

Definícia vitamínov

Hovorí, že predstavujú organickú zložku potravy, ktorá nie je stavebnou látkou ani zdrojom energie, ale je nevyhnutná pre život, zdravie a rast. Vitamíny sa zapájajú do celej škály procesov v mnohých systémoch ľudského organizmu. Väčšina z nich sa podieľa (ako súčasť enzýmov - urýchľovačov biochemických reakcií) na dôležitých procesoch látkovej premeny. Označovanie jednotlivých vitamínov písmenami latinskej abecedy má historický pôvod a poradie je dané iba časom, kedy boli objavené.


Hoci vitamíny plnia dôležité funkcie, ľudský organizmus nie je schopný vytvoriť si ich sám, preto sa musia privádzať potravou. Existuje 13 základných typov vitamínov.
Vitamíny delíme na hydrofilné vitamíny - rozpustné vo vode (vitamíny skupiny B, vitamín C, vitamín H-biotin) a vitamíny lipofilné - rozpustné v tukoch (vitamíny A, D, E, K).

Pri nedostatku vitamínov sa môžu objavovať poruchy funkcií organizmu, alebo aj veľmi vážne onemocnenia. Niektorých prebytočných vitamínov sa organizmus dokáže zbaviť a pokiaľ prestaneme vitamín prijímať, organizmus z tela nadbytočné množstvo vylúči. Pri niektorých ďalších to však nefunguje – najrizikovejší je v tomto ohľade vitamín A, pri ktorom existujú prípady smrteľných otráv alebo otráv s doživotnými následkami. Vitamíny sú nutné pre udržanie mnohých telesných funkcií a sú schopné posilňovať a udržovať imunitné reakcie.

Vitamín B1 (Thiamín)

Niekedy sa označuje ako aneurín pre jeho ochrannú funkciu pred zápalmi nervov. Je dôležitý pre správnu premenu cukrov tukov, vody a minerálov, je súčasťou niektorých enzýmov. Nervy a svaly udržiava v dobrom stave. Pomáha odstraňovať olovo z organizmu, podporuje liečbu na inzulíne nezávislej cukrovky. Thiamín sa v tele neskladuje, preto sa musí ustavične dodávať potravou.
Thiamín sa teplom znehodnocuje (varením, pečením). Jeho \"nepriateľmi\" sú tiež kofeín a alkohol, ale aj niektoré lieky (najmä lieky používané na neutralizáciu žalúdočnej kyseliny).

Hypovitaminóza B1

Je veľmi výrazná u chronických alkoholikov. Viac tohto vitamínu potrebujú aj tehotné a dojčiace ženy, ale aj tie, ktoré užívajú hormonálnu antikoncepciu.
Pri tzv. odtučňovacej diéte, keď sa zo stavy obyčajne vylučuje bravčové mäso, zemiaky, strukoviny hrozia prejavy nedostatku vitamínu B1 - únava, zmätenosť- čo sú prejavy choroby beri-beri ,ale aj poruchy činnosti svalov a nervového systému. Vyskytuje sa v obilných klíčkoch, v kvasniciach, v orechoch, v strukovinách, vo vnútornostiach a v pečeni. Z hľadiska kulturistickej výživy je jeho najčastejším zdrojom celozrnný chlieb, celozrnné cestoviny a nelúpaná ryža. Tiamín má ústredné postavenie pre racionálne zúžitkovanie uhľohydrátov, preto jeho spotreba úmerne rastie so zvyšujúcim sa príjmom uhľohydrátov, ako aj so zvyšovaním intenzity energetickej látkovej premeny. Príznakmi jeho nedostatku sú pokles telesnej a duševnej výkonnosti, nechutenstvo, poruchy trávenia ,nervového systému a bolestivosť svalov.

Vitamín B2 (Riboflavín)

Reguluje premenu všetkých troch základných živín (cukry, tuky, bielkoviny) na energiu. Vstupuje do látkovej premeny ako súčasť dôležitého fermetu, ktorý má význam pre bunkové dýchanie. je obsiahnutý v mlieku, ale vytvárajú ho aj črevné baktérie. Je veľmi potrebný pre vývoj mozgu dieťaťa.
Ďalej je dôležitý predovšetkým pre funkciu zraku - zvyšuje ostrosť rozlišovania farieb, zlepšuje nočné videnie, ovplyvňuje aj činnosť centrálneho nervového systému, pečene, podporuje tvorbu červených krviniek.
Jeho nedostatok sa prejavuje poruchami videnia, zápalmi sliznice dutiny ústnej, tvorbou tzv. infekčných kútikov, zápalom očných spojiviek. Vitamín B2 je citlivý na svetlo, ničia ho antibiotiká, antikoncepčné tabletky a takmer všetky utišujúce lieky.

Vitamín B3 (Niacín)

Pomáha likvidovať niektoré zložky cholesterolu a tuku v krvnom obehu. Bez vitamínu B3 nemôže pracovať mozog. Nedostatok sa prejavuje nespavosťou, nekľudom, podráždenosťou, rozptýlenosťou a neschopnosťou sústrediť sa. Pri odtučňovacích diétach dochádza k značnému úbytku niacínu.
Organizmus si ho dokáže vytvoriť sám z tryptofánu, ak má dostatok vitamínov B2 a B6. Avitaminóza sa prejavuje ako pelarga - kožné poruchy, popraskanie kože, svrbenie, zápaly úst a jazyka, tráviace ťažkosti, psychické poruchy - depresie, chorobný strach.

Vitamín B5 (kyselina pantoténová)

Vyskytuje sa v malom množstve vo všetkých potravinách - z gréckeho slova \"pantothene\"- zo všetkých strán. Je syntetizovaný črevnými baktériami. Je súčasťou koenzýmu A, ktorý prenáša acetyl. Zasahuje do Krebsovho cyklu, katalyzuje syntézu mastných kyselín, cholesterolu. Jeho významná úloha je pri produkcii energie zo sacharidov, tukov, zabezpečuje normálnu funkciu nervového systému, pohlavných hormónov a nadobličiek, zabraňuje únave, redukuje stres, pomáha pri hojení rán a infekcií, zmierňuje toxické účinky mnohých antibiotík. Lieči niektoré alergie, pomáha rastu vlasov, atď.
Avitaminóza spôsobuje zníženie glukózy v krvi (hypoglykémiu), poruchy tráviaceho traktu, žalúdočné vredy, poruchy kože a krvi, duševný stres, šedivenie vlasov.

Vitamín B6 (Pyridoxín)

Má dôležitú úlohu v metabolizme tukov a bielkovín. Pôsobí ako fermet pri premene amínokyselín, v rámci premeny bielkovín. Jeho potreba stúpa pri vysokobielkovinovej strave, ako sa živia práve kulturisti. Má veľmi dobré regeneračné vplyvy na svalové tkanivo po tréningu. Je potrebný najmä na ochranu pred infekciou.
Pri jeho nedostatku sa znižuje odolnosť voči infekčným činiteľom, pretože klesá počet bielych krviniek. Z prejavov nedostatku tohto vitamínu je celková slabosť, nespavosť, depresie. Pri veľkých bolestiach v lýtkach počas noci je možné predpokladať nedostatok vitamínu B6. Ak sa objavuje brnenie v rukách, trepotanie očných viečok a prejavuje sa nespavosť a zabúdanie, tak je vysoko pravdepodobný nedostatok vitamínu B6. Tento vitamín je veľmi dôležitý pri ochorení na cukrovku.

Vitamín B9 (Folacín, kyselina listová)

Spolu s ďalšími vitamínmi sa podieľa na tvorbe červených krviniek, zlepšuje vstrebávanie železa.
Napomáha látkovej výmene niektorých aminokyselín a syntéze nukleových kyselín. Nedostatok kyseliny listovej môže spôsobiť vrodené choroby neurálnej trubice u novorodencov (spina bifida, hydrocefalus anencephaly a encephalocele), srdcové deformácie. Tieto vrodené poruchy sú príčinou 25% všetkých úmrtí novorodencov. Na svete sa narodí ročne až 400 000 detí s vrodenými poruchami neurálnej trubice. Pritom odstránenie tejto príčiny je jednoduché, treba aby už v prvých dňoch tehotenstva matka mala v prvých týždňoch tehotenstva (rozhodujúce sú prvé 3-4 týždne) zabezpečený dostatočný príjem kyseliny listovej v potrave.
Avitamínóza spôsobuje anémiu, depresie, nechutenstvo, boľavý jazyk, poruchy trávenia, v období tehotenstva poruchy plodu.

Vitamín B12 (Kyanokobalamín)

Zahrňuje skupinu látok s antianemickou účinnosťou. Pomáha tvoriť a regenerovať červené krvinky, je nevyhnutný pri tvorbe genetického materiálu buniek, potrebný na udržanie normálnej činnosti nervového systému, zlepšuje pamäť, podporuje chuť do jedla, zabraňuje pôrodným bolestiam. Jeho nedostatok sa prejavuje určitým druhom málokrvnosti, ale aj neurologickými prejavmi (mravenčie, pálenie, tŕpnutie končatín). Vplýva na syntézu nukleových kyselín a má určité anabolické účinky, ktoré je možné využiť nárazovo v kúrach.

Vitamín B15 (kyselina pangámová)

Je to účinný antioxidant (predlžuje život buniek) a lipoproteická látka (bráni usadzovaniu tukov v pečeni), výrazne napomáha pri vylučovaní jedovatých látok z tela, znižuje hladinu cholesterolu.
Avitaminóza má za následok znížené okysličovanie buniek a malá fyzickú kondíciu.

Vitamín H (Biotín)

Je potrebný pre správny vývoj pokožky. Nedostatok brzdí rast a znižuje odolnosť voči chorobám. Reguluje premenu cukrov a tukov, podporuje tvorbu nechtov a vlasov, udržuje hladinu cholesterolu

Vitamín C (kyselina askorbová)

Chráni organizmus pred nádorovými a cievnymi ochoreniami, arteriosklerózou, očným zákalom, predčasným starnutím, hojí rany, popáleniny, prispieva k regenerácii organizmu, zabraňuje vzniku krvných zrazenín, chráni pred vírusovými a bakteriálnymi infekciami, pred vznikom stresových hormónov a umožňuje lepšie vstrebávanie železa. Je dôležitý pre tvorbu hormónu nadľadviniek a bielkoviny kolagénu, ktoré sú súčasťou peknej zdravej pokožky, tkanív, vlasov, zubov, ďasien, kostí a chrupaviek. Prispieva k spevneniu cievnej steny, podieľa sa odbúravaní cholesterolu v pečeni, zúčastňuje sa pri krvotvorbe (zvyšuje využiteľnosť železa), upevňuje odolnosť voči infekciám. Spolu s vitamínmi A a E - patrí medzi antioxidanty, t.j. látky, ktoré zabraňujú narušenie buniek škodlivými produktmi oxidácie.

Pri nedostatku vitamínu C

Je preto zvýšený sklon ku krvácaniu, väčšie je riziko infekčných ochorení, ale aj sklon k degeneratívnym chorobám. Pri vitamíne C sa v kuchynskej úprave vyvarujte pomalého zohrievania a dlhého varenia, kedy počas tepelného spracovania prudko klesá hodnota vitamínu C. Najideálnejšie je prijímať vitamín C z rastlinných produktov, medzi ktoré patrí čerstvá zelenina, ovocie - a to najmä citrusové, paradajky, zemiaky a bobuľoviny (šípky, čierne ríbezle). V oveľa nižšej koncentrácií sa vitamín C nachádza i v živočíšnych produktoch, v mlieku a v pečeni.

Škodlivý vitamín C

Pred dvadsiatimi rokmi bol populárny názor, že vysoké dávky vitamínu C chránia človeka pred rakovinou. Dokonca jeden nositeľ Nobelovej ceny sa rozhodol denne užívať 17 gramov „céčka“. A zomrel až keď mal viac než 90 rokov. Zdá sa však, že na prirovnaní „Všetkého veľa škodí“ bude niečo pravdy. Vitamín C má totiž vo vysokých dávkach skôr opačné účinky. Ľudia – často keď sú prechladnutí – zvyknú užívať megadávky vitamínu C, často niekoľko tisíc miligramov denne. Pritom odporúčaná dávka predstavuje len zlomok: 60 miligramov.

Vitamíny D

A ich provitamíny zaraďujeme medzi steroidy, ktorých štruktúra je založená na cyklickom uhlovodíku steráne. Patria medzi vitamíny rozpustné v tukoch. Kalciferoly označované D1 až D7 sú rastové faktory, nevyhnutné pre premenu H3PO4 (kys. fosforečnej) a vápniku. Najdôležitejší je D2- ergokalciferol vznikajúci z ergosterolu pôsobením slnečného žiarenia. Vitamín D je dôležitý pre:
Stavbu kostí.Silné zdravé zuby.Metabolizmus vápniku.Dobré nervy, optimizmus, uvoľnenosť .Svalovú činnosť .Silné srdce.Imunitný systém.Tvorbu hormónov .Krvný obeh .Vylučovanie olova z tela


Organizmus nie je odkázaný iba na prívod vitamínov D potravou, pretože si ich dokáže vytvárať v koži z provitamínov pôsobením ultrafialových lúčov. Kto strávi denne 20 min na slnku alebo môže vystaviť väčšiu kožnú plochu na 30 minút jasnémi dennému svetlu, môže obmedziť prívod vitamínov potravou na polovicu. Deti, mladiství a dospelí potrebujú denne 5 až 10 μg a potreba u dorastajúcich kvôli tvorbe kostí je o niečo vyššia.

Hypervitaminóza (nadbytok vitamínu D)

Prejavuje sa nadmerným zadržovaním fosforu a vápniku. Vápenaté soli sa ukladajú v mäkkých tkanivách, najviac v tepnách a obličkách, kde sa tvoria zvápenatelé ložiská. Klesá chuť k jedlu, pozorujeme pokles váhy.
U kojencov môže mať hypervitaminóza D v týchto prípadoch aj smrteľné následky. Avšak hypervitaminóza je v praxi takmer nemožná, môže vzniknúť iba predávkovaním liekmi, obsahujúcimi vitamín D.

Avitaminóza (nedostatok vitamínu D)

U rastúceho organizmu vzniká krivica (rachitis), ktorej podstatou je porucha osifikácie kosti. Kostné tkanivo sa odvápňuje a mäknú aj kosti už normálne vytvorené. Zmäknuté kostné tkanivo sa poddáva tlakom a kosti sa rôzne deformujú. Napr. dolné končatiny sa zakrivujú do O alebo X, tlakom hlavíc stehenných kostí vznikajú deformácie panvy, ktoré môžu sťažiť alebo úplne znemožniť normálny pôrod. Vytvára sa krivičné zakrivenie chrbtice- hrb. Choroby spôsobené nedostatkom vitamínu D sú známe už viac ako 300 rokov. Ďaľšími varovnými príznakmi nedostatku vitamíie zubov.Svalová slabosť . Zväčšenie kolenných kĺbov, členkov a rúk. Rozčúlenie .Nervové poruchy, podráždenosť
Poruchy spánku . Pesimizmus .Depresívne náladynu D sú
Krátkozrakosť.Vypadávanie a hnisan


Ako nezomrieť skôr, než je to nevyhnutné?

Hodnota vášho zdravia

Jednou z vecí, ktorú ste získali zdarma je vaše zdravie! Pretože nemá pre vás merateľnú hodnotu, nevážite si ho! Keď si navyše v novinách prečítate o tom, že by bolo vhodné do neho občas zainvestovať "ťažko" zarobené korunky, tak to už je pre väčšinu z vás priveľa. Peniaze bez rozmýšľania miniete na iné "prospešné" veci (časopisy, chipsy, cigarety, alkohol a pod...). Veď na čo si platíte zdravotné poistenie, nie?! Úplne inak sa ale chováte k veciam, na ktoré ste museli dlhú dobu šetriť! Zoberme ako príklad vaše auto. Plne rešpektujete to, čo uvádza jeho výrobca. Dávate mu správny olej, ktorí vymieňate po predpísaných kilometroch a vôbec nerozmýšľate nad tým, prečo nevydrží navždy. Je to predsa stroj a je treba sa oň dobre postarať. Najlepšie tak, ako uvádza výrobca.
Otázka znie: "prečo toto isté nerobíte s vaším strojom, teda s vaším telom?" Aj tu jeho "výrobca" uvádza čo nevyhnutne potrebuje k tomu aby šlapal ako hodinky! Denným palivom a olejom je 70 minerálov, 16 vitamínov, 3-4 mastné kyseliny a 12 aminokyselín!

Chorí a slabí - prví v rade!

Prečo na vašich záhradkách niektoré rastliny napadá a požiera hmyz a niektoré nie? Pretože hmyz požiera také rastliny, s ktorými nie je niečo v poriadku. Hlavne také, ktoré sú choré. Príroda vám aj tým dáva najavo, čo jesť a čo nie. To isté robia napríklad dravé šelmy v prírode. Taktiež napadajú najskôr choré a slabé kusy. Na tieto lekcie prírody si spomeňte vždy, keď budete rozmýšľať o tom, prečo ste opäť chorý vy, alebo vaše deti! Schopnosť zdravého tela ničiť baktérie a vírusy je vždy väčšia, ako ich schopnosť množiť sa. Baktérie a vírusy, ktoré útočia na ľudské tkanivá, nikdy nenapadnú zdravé tkanivo! Vždy napadnú len to slabé a choré, ktoré sa pre nich stáva veľmi dobrou "potravou".

Životná nutnosť!

Približne 35% z vášho organizmu tvoria minerály a zvyšných 65% voda. Keď pracujete alebo športujete, potíte sa a minerály sa z tela vylučujú. Spotrebovávajú sa rovnako ako benzín a olej vo vašom aute. Preto tieto prvky musíte dopĺňať priebežne! Je to životná nutnosť!

Potrebné látky musíte dodať zvonku!

Väčšina ľudí sa ale prikláňa k názoru, že tieto živiny je optimálne dodávať telu konzumovaním ovocia a zeleniny a pitím minerálnych vôd. Áno, aj lekári to hovoria. Sú tu však dva podstatné problémy:
1) naša orná pôda je využívaná ba "zneužívaná" tak intenzívne, že bez prihnojovania umelými hnojivami už nie je schopná poskytovať úrodu. Umelé hnojivá dodajú pôde iba pár základných prvkov, ako je dusík, fosfor, draslík, prípadne ďalšie dva-tri. Žiaľ, tým dodávame rastlinám len hmotu a zvyšujeme iba hektárové výnosy! Pokiaľ však ide o výživnú hodnotu (napr. o obsah minerálov), tá je hlboko pod úrovňou akú mala pred dvesto rokmi. Vlastne si musíte priznať, že tieto minerály zmizli z pôdy dávno pred tým, než ste sa vôbec narodili!
2) keby ste si chceli napríklad zabezpečiť dostatok vápnika len pitím minerálky, museli by ste jej vypiť približne 16 litrov za deň, v prípade magnézia 24 litrov za deň! A to by vás skôr zabilo!
Keby ste si chceli zabezpečiť dostatočný prísun minerálov zo zeleniny, denne by ste jej museli skonzumovať niekoľko kilogramov a to navyše v mnohých druhoch. A to je, uznajte, prakticky nemožné!

Vaše podvedomie

Určite ste sa už stretli s tým, že tehotné ženy dokážu zjesť rôzne druhy potravín, ktoré sa k sebe vôbec nehodia! Sladké, kyslé, vaječné, mäsité, mliečne atď... Proste šialené kombinácie! Uvedomte si ale, že aj vy sa mnohokrát najete a o chvíľu máte opäť hlad. Dostanete napríklad neprekonateľnú chuť na čokoládu, zákusky alebo cukríky.
To s vami takto komunikuje vaše podvedomie a navodzuje vám pocity, ktoré vás nútia viacej jesť. A to všetko s jediným cieľom! Snahou dostatočne zásobiť vaše telo minerálmi! Minerálmi, ktoré sa nedajú ničím iným nahradiť a vaše telo ich nutne potrebuje! S nedostatkom minerálov je spojených viac ako 900 rôznych ochorení!

Ste tým, čo jete a hlavne tým, čo nejete!

Potraviny, ktoré ležia na pultoch obchodov síce nevyzerajú zle, ale sú to v podstate len prázdne schránky. A my ľudia, ktorí ich konzumujeme, tak isto! Len sa okolo seba pozrite! Sme bledí, vyzeráme fádne a nezaujímavo, nemáme žiadnu iskru! Sme presne ako potraviny, ktoré jeme! Väčšina ľudí dnes tvrdo pracuje. Preto, aby dôstojne žila dnes, ale i v dobe, keď sa už nebudú aktívne podieľať na práci pre spoločnosť. Aj vy možno snívate o tom, ako budete v starobe cestovať a užívať si odpočinok. Nezostanú to ale len vaše sny?

Odovzdali ste zodpovednosť za svoje zdravie!

Pokiaľ teda niekto v dnešnej dobe odmieta investovať do svojho zdravia, vedome tak investuje do príjmu niektorého lekára! Väčšina z vás im už aj tak dávno prenechala zodpovednosť za svoje zdravie. Lekárom sa totiž za tie roky podarilo presvedčiť vás, že na takéto jednoduché veci (ako je napr. výživa) si sami nestačíte a bez nich ste vlastne stratení. Radšej, ako si zaobstarať minerály (tie kvalitné sa dajú kúpiť už za 39,- Sk denne) si nechávate predpisovať tony práškov a tabletiek.

Čím sa riadiť?

Tí, ktorí ste sa rozhodli, že ponesiete plnú zodpovednosť za svoje zdravie, máte neľahkú úlohu. Ako si vybrať ten pravý doplnok výživy? Čím sa máte riadiť? Na trhu predsa existuje nespočetné množstvo doplnkov výživy, v ktorých je čoraz ťažšie sa zorientovať.
Pozrite sa teda na fakty. Najčastejšie môžete na trhu nájsť minerály v týchto podobách:
a) metalická, napríklad v minerálnych vodách. Táto je pre váš organizmus veľmi málo využiteľná. Pri ľuďoch po štyridsiatke sa môžeme baviť maximálne o 5% využiteľnosti. A to je veľmi málo.
b) chelátovaná, napríklad minerály vo forme rôznych tabliet alebo kapsúl. Sú to v podstate chemicky vyrobené prvky. Preto, aby ich telo prijalo, sú "obalené" aminokyselinou, proteínom alebo enzýmom. Pri tejto forme môžeme hovoriť už o 40% využiteľnosti. S prihliadnutím k množstvu nežiadúcich únčinkov však zďaleka nejde o ideálnu formu minerálov pre vaše telo.
c) koloidná, je tá najideálnejšia forma minerálov, ktorú dokáže telo spracovať a využiť na neuveriteľných 98 %!
Koloidné minerály sú vlastne jednotlivé molekuly minerálov rozptýlené vo vode. Nie sú to teda žiadne tablety ale tekutina. Rozptýlené častice koloidného roztoku majú záporný elektrický náboj, zatiaľ čo steny tenkého čreva majú kladný náboj. Takže sa vzájomne "priťahujú".
A toto je aj príčinou, prečo majú koloidné minerály až 98% vstrebateľnosť.
V zásade sa teda prípravky na trhu líšia jednak tým, koľko prvkov (minerálnych, či stopových) obsahujú, v akej forme sú tieto prvky a akým spôsobom daný produkt vznikol.
Keby sme sa držali v rozumnej miere len týchto troch kritérií, iste by sme dali prednosť produktom v koloidnej forme.

Výhody koloidných minerálov

Zvyšujú využiteľnosť vitamínov a ostatných látok. Produkcia enzýmov v tele prebieha výlučne za ich prítomnosti. Tieto minerály sú buď základom jednotlivých enzýmov, alebo s nimi vzájomne pôsobia. Koloidné minerály spomaľujú biologické hodiny človeka. Zaujímavou a dôležitou vlastnosťou koloidných minerálov je ich vytesňovacia (nahradzovacia) schopnosť. Napríklad nikel, bárium, hliník a pod. v koloidnej forme dokážu z tela vytesniť (vylúčiť) škodlivú formu toho istého prvku.

Vznik koloidných minerálov

Mikroorganizmy v pôde premenia anorganické častice minerálov do formy využiteľnej rastlinami. Rastliny ich absorbujú koreňovou sústavou a prostredníctvom fotosyntézy ich premenia do organickej koloidnej formy. Koloidné minerály ACTIVE pochádzajú z jedinečného prehistorického náleziska v Utahu, starého približne 120 miliónov rokov. Tajomstvo zázračného náleziska dlho poznali len Indiáni. Na základe ich legiend bolo toto nálezisko objavené v roku 1920. Je malým zázrakom prírody, že rastliny zakonzervované v tomto nálezisku sa uchovali dodnes v organickej (živej) podobe.

Akú cenu má vaše zdravie?

Nič neriskujete! Ak nebudete spokojní, vrátime vám do 30 dní vaše peniaze! Jedno balenie koloidných minerálov ACTIVE (250 ml) stojí 1300,- Sk. Pri odporúčanom dávkovaní (7,5 ml) vám vystačí zhruba na jeden mesiac. Jedna denná dávka vás teda vyjde na 39 korún. Porovnajte si to s cenou jedného dňa na PN, s cenou jedného časopisu, balíčka cigariet, chipsov, s cenou 1 litra benzínu či nafty. Stojí vám vaše zdravie za 39 Sk denne?


Antioxidanty

Látky, ktoré zabraňujú negatívnemu pôsobeniu voľných kyslíkových radikálov (poškodzujú bunky v ľudskom tele, tým urýchľujú starnutie organizmu a spôsobujú degeneratívne a nádorové ochorenia – civilizačné choroby).

Každý organizmus je vybavený „antioxidačným systémom“, ale tento nie je schopný zvládnuť prebytok týchto radikálov.
Aby sme zabránili nenávratnému poškodeniu organizmu je potrebné dodávať do organizmu potrebné množstvo antioxidantov.
Dôležitými antioxidantami sú vitamín C, E, beta karotén, stopové prvky selén, zinok, mangán, ale tiež prírodné látky koenzým Q-10, zelený čaj, extrakt z listov Ginkgo biloba.

Práve kombinácia týchto antioxidantov, kde jeden ochraňuje druhý, znásobuje ich priaznivý účinok na ľudský organizmus
chránia organizmus pred vznikom nádorových ochorení
zvyšujú celkovú imunitu
spomaľujú proces starnutia
podporujú správnu činnosť srdca
pomáhajú zlepšovať zrak
znižujú hladinu cholesterolu v krvi

Enzým

enzým (gr.)

- zložitá chemická látka koloidnej bielkovinovej povahy, spôsobujúca alebo urýchľujúca biochemické procesy. Enzýmy sú tvorené viacerými aminokyselinami. Podstatou enzýmu je bielkovina.

Poznáme niekoľko tisíc enzýmov, ktoré sa zúčastňujú všetkých chemických pochodov v tele.

Enzýmy sú katalyzátory. Účinnosť každého enzýmu je špecifická

Enzýmy sa nachádzajú priamo v bunkách, kde riadia ich činnosť alebo ich bunky vylučujú do svojho prostredia. Chýbanie enzýmu prislušnú reakciu zabrzdí ( L1376;11).


146 Comments:

Anonymous Anonymný said...

Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

6:23 AM  
Anonymous Anonymný said...

Its like you read my mind! You appear to know a lot about this,
like you wrote the book in it or something.
I think that you can do with a few pics to drive the message home a bit,
but other than that, this is magnificent blog. A fantastic read.

I'll certainly be back.

Look at my web page easiest ways to make money online

6:09 PM  
Anonymous Anonymný said...

What's Going down i'm new to this, I stumbled upon this I've discovered It positively useful and it has aided me out loads. I am hoping to give a contribution & aid different users like its aided me. Great job.

my site ... how to make money online

7:38 PM  
Anonymous Anonymný said...

I have read so many content about the blogger lovers except this post is genuinely a fastidious post,
keep it up.

Check out my weblog ... work from home jobs in florida
Also see my webpage - work from home jobs tampa fl

8:36 PM  
Anonymous Anonymný said...

What's Taking place i am new to this, I stumbled upon this I've discovered It absolutely helpful and it
has helped me out loads. I hope to give a contribution &
assist different users like its helped me. Great job.

Check out my web blog - Forex data feed

8:45 PM  
Anonymous Anonymný said...

When someone writes an paragraph he/she retains the image of a
user in his/her mind that how a user can know it.
Thus that's why this paragraph is outstdanding. Thanks!

my weblog ... forex investment fund

11:06 PM  
Anonymous Anonymný said...

For the reason that the admin of this web site is working, no doubt very quickly it will be renowned, due to its quality contents.


My homepage forex trading for dummies

10:06 AM  
Anonymous Anonymný said...

Admiring the time and effort you put into your website and in depth information you present.
It's good to come across a blog every once in a while that isn't the same outdated rehashed information.
Wonderful read! I've saved your site and I'm adding your RSS feeds to my
Google account.

Also visit my homepage Forex converter

10:12 AM  
Anonymous Anonymný said...

I’m not that much of a internet reader to be honest
but your sites really nice, keep it up! I'll go ahead and bookmark your website to come back later on. Many thanks

My web-site: Binary options Demo

11:12 AM  
Anonymous Anonymný said...

I'm impressed, I have to admit. Rarely do I come across a blog that's both
equally educative and amusing, and let me tell you, you've hit the nail on the head. The problem is something that too few folks are speaking intelligently about. Now i'm very happy that
I stumbled across this in my search for something regarding this.


Stop by my web blog :: Binary options trading systems
My site > binary options trading systems

11:28 AM  
Anonymous Anonymný said...

This info is invaluable. When can I find out more?

Feel free to surf to my web page; win money online free

10:22 AM  
Anonymous Anonymný said...

Hello to all, how is the whole thing, I think every one is getting more from this web site, and your views are good in support of new visitors.


Also visit my page: find free money

3:51 AM  
Anonymous Anonymný said...

Wow, that's what I was exploring for, what a data! present here at this weblog, thanks admin of this site.

my webpage :: lost money search free
my web site - how can i make money today

3:56 AM  
Anonymous Anonymný said...

Valuable info. Lucky me I discovered your
web site by accident, and I'm shocked why this twist of fate did not happened earlier! I bookmarked it.

Have a look at my web site :: earn money blogging
My webpage > make money online For free

10:37 AM  
Anonymous Anonymný said...

Inсreԁiblе! This blog looks eхаctly likе my old onе!
It's on a completely different topic but it has pretty much the same page layout and design. Wonderful choice of colors!

My blog - entertainment

2:05 PM  
Anonymous Anonymný said...

Good post. I learn something totally new and challenging on blogs I stumbleupon
on a daily basis. It will always be useful to read content from other authors and
practice a little something from their sites.

My web-site ... how can i make money online for free

1:09 PM  
Anonymous Anonymný said...

Heya just wanted to give you a quick heads
up and let you know a few of the pictures aren't loading correctly. I'm not sure why but I think its a
linking issue. I've tried it in two different internet browsers and both show the same outcome.

Have a look at my blog post ... earn money home

4:05 PM  
Anonymous Anonymný said...

Appreciating the hard work you put into your site and detailed information you provide.

It's great to come across a blog every once in a while that isn't the same out
of date rehashed information. Fantastic read! I've saved your site and I'm including your RSS feeds to my Google account.



My site how to get free money fast

3:02 AM  
Anonymous Anonymný said...

Fascinating blog! Is your theme custom made or did you
download it from somewhere? A theme like yours with a few simple adjustements
would really make my blog jump out. Please let me know where you got your
theme. Many thanks

My web-site need free money fast

7:45 AM  
Anonymous Anonymný said...

I know this site gives quality dependent posts and extra material, is there any other
web site which gives such stuff in quality?

Also visit my blog; hot Jobs nyc

12:40 PM  
Anonymous Anonymný said...

Hi there, I found your website by way of Google even as
searching for a related matter, your site got here up, it appears to be like great.
I have bookmarked it in my google bookmarks.


Hi there, just changed into alert to your weblog through Google, and located that it is truly informative.
I'm gonna be careful for brussels. I will be grateful if you continue this in future. A lot of people will likely be benefited from your writing. Cheers!

Feel free to visit my blog post; Free Money orders online

11:02 PM  
Anonymous Anonymný said...

Hello јust wanteԁ to giνe you a quick heads up.
Thе words in your content seem to be running off thе screen
in Chrome. I'm not sure if this is a format issue or something to do with internet browser compatibility but I thought I'd
post to let you know. Thе deѕign anԁ style look great though!

Hope you get the problеm solved soоn.
Many thanks

mу pаge :: secrets to grow taller
my page > what s the best way to get taller

6:39 AM  
Anonymous Anonymný said...

I absolutely love your site.. Very nice colors & theme. Did you develop this
site yourself? Please reply back as I'm planning to create my very own website and want to learn where you got this from or just what the theme is named. Thank you!

Here is my site - how can kids make money
Also see my web site :: how can I get free money Now

1:50 PM  
Anonymous Anonymný said...

Hey very interesting blog!

Review my web-site; www.cedarfinance.com

9:33 PM  
Anonymous Anonymný said...

Wonderful blog! I founԁ it ωhile seагching
οn Yahoo Neωs. Dо you hаve any suggestіons on how to get listed in Yаhoo News?
I've been trying for a while but I never seem to get there! Appreciate it

My web blog ... top bmx girls 20 inch purple bike

10:59 PM  
Anonymous Anonymný said...

Wonderful blog! Do you have any tips for aspiring writers?
I'm hoping to start my own blog soon but I'm a little lost on everything.
Would you recommend starting with a free platform like Wordpress or
go for a paid option? There are so many choices out there that I'm completely overwhelmed .. Any recommendations? Thanks!

Feel free to surf to my webpage; binary options trading strategy

12:50 AM  
Anonymous Anonymný said...

It's going to be ending of mine day, but before finish I am reading this fantastic article to improve my know-how.

My webpage: binary options signals

1:42 AM  
Anonymous Anonymný said...

Іt's a pity you don't haѵe a donate button!
I'd without a doubt donate to this outstanding blog! I guess for now i'll sеttle for bookmarking and аdԁing your
RSS fеed to my Google account. I looκ forwaгd to
new updates and ωill talk about thіs website with my Facebook group.
Chаt soon!

mу webpаge :: http://howtojumphigherfast.webs.com/

3:06 PM  
Anonymous Anonymný said...

Hurrah! After all I got a webpage from where I know how to genuinely take helpful
information concerning my study and knowledge.

Check out my webpage :: stock options trading

5:12 AM  
Anonymous Anonymný said...

You actually make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be really something that I think I would never
understand. It seems too complex and extremely broad for me.

I'm looking forward for your next post, I'll try
to get the hang of it!

Review my web-site - cedar finance scam

5:36 PM  
Anonymous Anonymný said...

Excellent post. I used to be checking continuously this blog and I'm impressed! Extremely helpful info particularly the last phase :) I handle such info a lot. I used to be seeking this certain info for a very lengthy time. Thanks and good luck.

Here is my web blog I Need Money Asap

5:48 PM  
Anonymous Anonymný said...

Hey! Do you use Twitter? I'd like to follow you if that would be ok. I'm definitely enjoying your blog and
look forward to new updates.

Look at my site ... earn online money

6:29 PM  
Anonymous Anonymný said...

After I originally commented I appear to have
clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I recieve
4 emails with the exact same comment. There has to be an easy method you are able to remove me from
that service? Thanks a lot!

Here is my blog forex trading brokers

6:37 PM  
Anonymous Anonymný said...

Hi there, just became alert to your blog through
Google, and found that it's truly informative. I am gonna watch out for brussels. I'll be grateful
if you continue this in future. Many people will be benefited from your writing.
Cheers!

Feel free to surf to my blog post earn extra money free
my web site :: how to earn money online for free

7:10 PM  
Anonymous Anonymný said...

You ought to be a part of a contest for one of the most useful sites on the internet.
I am going to recommend this website!

Feel free to visit my blog post :: online Geld verdienen
my page - mit online umfragen geld verdienen

11:16 PM  
Anonymous Anonymný said...

you're really a just right webmaster. The web site loading velocity is amazing. It kind of feels that you're doing any
unique trick. Also, The contents are masterwork.
you've done a fantastic activity on this subject!

my webpage Binary Options Review
my site - binary options review

12:15 AM  
Anonymous Anonymný said...

Hey there excellent blog! Does running a blog similar to this
require a lot of work? I've no knowledge of programming but I was hoping to start my own blog soon. Anyhow, if you have any recommendations or techniques for new blog owners please share. I understand this is off subject nevertheless I simply wanted to ask. Kudos!

Look at my blog - how to make money fast and free online

12:27 AM  
Anonymous Anonymný said...

Incredible story there. What happened after? Good luck!


my web page how to make money off a website
My web page: good work from home opportunities

3:06 PM  
Anonymous Anonymný said...

Excellent post. I used to be checking constantly this weblog and I'm inspired! Very useful information particularly the remaining phase :) I maintain such info a lot. I was looking for this certain info for a very long time. Thank you and good luck.

my webpage :: stock Trading options
my webpage: start forex trading

12:20 PM  
Anonymous Anonymný said...

Hello, this weekend is good for me, as this time i am reading this fantastic
informative paragraph here at my house.

Look into my web-site: Easy ways to make money fast

2:22 PM  
Anonymous Anonymný said...

I am regular visitor, how are you everybody? This article posted at this site is
truly nice.

Also visit my website: forex trading news

2:35 PM  
Anonymous Anonymný said...

Hi, I desire to subscribe for this website to obtain most recent updates, therefore
where can i do it please assist.

Check out my webpage: make extra money online

2:38 PM  
Anonymous Anonymný said...

Ηmm іs anуone еlse enсοuntеring
pгoblems with the pictures on thіs blοg loaԁing?

I'm trying to determine if its a problem on my end or if it's the
blog. Any feеdbaсk woulԁ bе greatly аpprеciаted.



Fеel free to visit my ωeb sіtе;
useful caravan equipment

7:36 PM  
Anonymous Anonymný said...

I know this if off topic but I'm looking into starting my own weblog and was wondering what all is required to get setup? I'm assuming having a
blog like yours would cost a pretty penny? I'm not very web savvy so I'm not 100% positive. Any recommendations or advice would be greatly appreciated. Cheers

Here is my blog ... gold and silver trade

9:46 PM  
Anonymous Anonymný said...

Hi it's me, I am also visiting this site daily, this web page is in fact good and the people are actually sharing fastidious thoughts.

Also visit my weblog binary options tutorial

11:02 PM  
Anonymous Anonymný said...

Every weekend i used to pay a visit this site, as i wish for
enjoyment, as this this site conations in fact nice funny information too.



Also visit my blog post :: online work at home

5:07 AM  
Anonymous Anonymný said...

Your style is really unique in comparison to other people I have read stuff
from. I appreciate you for posting when you've got the opportunity, Guess I will just bookmark this site.

Here is my page; practice options trading

6:32 PM  
Anonymous Anonymný said...

Excellent article. Keep posting such kind of info
on your page. Im really impressed by it.
Hey there, You have performed a fantastic job.

I'll definitely digg it and individually suggest to my friends. I'm confident they will be benefited from this website.


My blog post: i need money for bills
My page :: fast free money

8:52 PM  
Anonymous Anonymný said...

Great site you have got here.. It's hard to find high-quality writing like yours nowadays. I seriously appreciate individuals like you! Take care!!

Here is my blog ... cedar finance investment reviews

9:11 PM  
Anonymous Anonymný said...

Right here is the perfect site for everyone who wishes to understand
this topic. You understand a whole lot its
almost hard to argue with you (not that I really would want to…HaHa).
You definitely put a fresh spin on a subject that has been discussed for decades.

Wonderful stuff, just wonderful!

Also visit my weblog; Geld verdienen im Internet

11:56 PM  
Anonymous Anonymný said...

I read this post completely concerning the
difference of most up-to-date and preceding technologies, it's amazing article.

Here is my homepage :: free money for me

8:56 PM  
Anonymous Anonymný said...

Hey I am so glad I found your web site, I really found you by mistake, while I was looking on Bing
for something else, Anyways I am here now and would just like to say thank you for a incredible post and a all round enjoyable blog
(I also love the theme/design), I don’t have time to read
through it all at the moment but I have saved it and also added in your RSS
feeds, so when I have time I will be back to read a great deal more,
Please do keep up the awesome work.

Here is my web site ... what S the best way to make money online
my webpage :: best way to make easy money

10:02 PM  
Anonymous Anonymný said...

I am really happy to glance at this webpage posts which carries tons of
valuable information, thanks for providing these data.



my web-site; work online from home and get paid

10:47 PM  
Anonymous Anonymný said...

Hi to every one, it's truly a good for me to pay a visit this website, it contains precious Information.

My web-site - legitimate Online work from home

12:16 AM  
Anonymous Anonymný said...

I'm gone to inform my little brother, that he should also pay a visit this weblog on regular basis to take updated from most up-to-date news.

Look into my site: binary stock options

2:25 AM  
Anonymous Anonymný said...

I blog quite often and I really thank you for your content.
Your article has really peaked my interest. I am going to take a note of
your blog and keep checking for new information about
once a week. I subscribed to your RSS feed too.


Check out my web site binary options practice account
My web page: binary options demo

2:29 AM  
Anonymous Anonymný said...

Everyone loves what you guys are usually up too. This kind of clever work
and reporting! Keep up the great works guys I've you guys to my blogroll.

Here is my website binary options trading strategies
Also see my site: binary trading options

2:44 AM  
Anonymous Anonymný said...

Ahaa, its pleasant discussion regarding this article here at this website, I have read all that, so at this time me also commenting here.



Here is my web blog; schnell geld verdienen

3:18 AM  
Anonymous Anonymný said...

We are a group of volunteers and opening a new scheme in our
community. Your web site offered us with valuable information
to work on. You've done a formidable job and our entire community will be thankful to you.

Here is my page - binary options trading systems

4:25 AM  
Anonymous Anonymný said...

Hey I am so happy I found your site, I really found you by accident, while I
was searching on Yahoo for something else, Anyways
I am here now and would just like to say thanks a
lot for a incredible post and a all round thrilling blog (I also love the theme/design), I don’t
have time to read through it all at the minute but I have bookmarked it
and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to
read a lot more, Please do keep up the excellent b.


Also visit my weblog: free website to make money

5:14 AM  
Anonymous Anonymný said...

Nice blog here! Also your site loads up fast! What host are
you using? Can I get your affiliate link to your host?
I wish my web site loaded up as fast as yours lol

Here is my site: binary options calculator

7:52 AM  
Anonymous Anonymný said...

I must thank you for the efforts you've put in writing this website. I really hope to see the same high-grade blog posts by you in the future as well. In fact, your creative writing abilities has encouraged me to get my very own site now ;)

Feel free to visit my blog: binary options canada

12:57 PM  
Anonymous Anonymný said...

Every weekend i used to go to see this website, as i wish for enjoyment, for the reason that this this web page conations in fact nice funny material too.


Here is my site - best online casinos usa

9:53 PM  
Anonymous Anonymný said...

Thanks for sharing your info. I really appreciate your efforts
and I will be waiting for your further write ups thanks once again.



Also visit my weblog ... blackjack for money

9:54 PM  
Anonymous Anonymný said...

Hey there! I realize this is sort of off-topic but I had to ask.
Does operating a well-established website like yours require
a massive amount work? I'm brand new to operating a blog however I do write in my diary everyday. I'd like to
start a blog so I can share my experience and thoughts
online. Please let me know if you have any kind of
recommendations or tips for brand new aspiring bloggers.
Appreciate it!

Feel free to visit my website ... binary options affiliate programs
My web page :: best dating affiliate programs

1:56 AM  
Anonymous Anonymný said...

You're so awesome! I do not believe I've truly read
anything like that before. So great to find another person with some genuine thoughts on this subject.
Seriously.. thanks for starting this up. This site is one
thing that's needed on the web, someone with a little originality!

Also visit my blog :: work at home employment

3:22 AM  
Anonymous Anonymný said...

If you wish for to increase your experience only keep visiting this web page and be updated with the newest gossip posted here.


Also visit my web-site - fast easy Ways To make Money

5:39 AM  
Anonymous Anonymný said...

I seldom leave a response, but after reading a great deal of responses on this page "Vitam�ny, miner�ly, antioxidanty, enzymy".
I do have a few questions for you if it's allright. Is it simply me or do some of these comments appear as if they are left by brain dead visitors? :-P And, if you are posting on additional sites, I'd like to
keep up with you. Would you make a list of every one of your shared sites like your linkedin profile, Facebook page or twitter feed?


Here is my homepage how to play the slot machines

12:56 PM  
Anonymous Anonymný said...

Hey there! Do you use Twitter? I'd like to follow you if that would be okay. I'm undoubtedly enjoying
your blog and look forward to new posts.

my homepage; jackpot slot

2:17 PM  
Anonymous Anonymný said...

Hmm is anyone else encountering problems with the pictures on this blog loading?
I'm trying to determine if its a problem on my end or if it's the blog.
Any feed-back would be greatly appreciated.


Feel free to visit my site Geld Verdienen

3:43 PM  
Anonymous Anonymný said...

If you wish for to grow your experience only keep
visiting this web page and be updated with the newest news update posted here.


my webpage Play games Online to Win money

5:55 PM  
Anonymous Anonymný said...

Good post. I am dealing with a few of these issues as well.
.

my webpage ... slots real money

6:58 PM  
Anonymous Anonymný said...

I love what you guys tend to be up too. Such clever work and
exposure! Keep up the great works guys I've incorporated you guys to my blogroll.

Feel free to visit my web-site ... work from home real jobs

8:09 PM  
Anonymous Anonymný said...

I like the valuable information you provide to your articles.
I will bookmark your weblog and test once more right here frequently.
I'm slightly certain I'll be told lots of new stuff right right here!
Good luck for the next!

Also visit my blog :: how to lose weight fast men

8:22 PM  
Anonymous Anonymný said...

Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets
I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
I've been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

Also visit my homepage; trading stocks after hours

8:46 PM  
Anonymous Anonymný said...

I was suggested this web site through my cousin.

I'm not positive whether this submit is written via him as nobody else recognise such specified approximately my problem. You're amazing!

Thanks!

Also visit my web page :: Making money Online easy

8:52 PM  
Anonymous Anonymný said...

Great article, just what I was looking for.

my web blog how to actually make money online

9:03 PM  
Anonymous Anonymný said...

Excellent site. A lot of useful information here.
I'm sending it to a few buddies ans also sharing in delicious. And naturally, thanks on your sweat!

my web page :: trading currency online

9:11 PM  
Anonymous Anonymný said...

Nice blog here! Also your web site loads up very fast!

What host are you using? Can I get your affiliate link to
your host? I wish my web site loaded up as fast as yours
lol

Also visit my blog post real legitimate work from home jobs

9:11 PM  
Anonymous Anonymný said...

If you would like to obtain a good deal from this post then
you have to apply these methods to your won web
site.

My blog; how to make fast money in a day

9:12 PM  
Anonymous Anonymný said...

Keep this going please, great job!

My webpage legitimate work at home jobs for moms

9:14 PM  
Anonymous Anonymný said...

Greetings! Very useful advice in this particular article!
It is the little changes that make the most significant changes.
Many thanks for sharing!

Also visit my homepage - business ideas to work from home

9:15 PM  
Anonymous Anonymný said...

Hey there! Do you use Twitter? I'd like to follow you if that would be okay. I'm
absolutely enjoying your blog and look forward to new updates.



Have a look at my weblog legitimate work at home jobs

10:07 PM  
Anonymous Anonymný said...

No matter if some one searches for his essential thing, therefore he/she needs
to be available that in detail, therefore that thing is maintained over here.



My blog :: video slots

10:41 PM  
Anonymous Anonymný said...

Hi there! I could have sworn I've been to this site before but after checking through some of the post I realized it's new
to me. Anyways, I'm definitely happy I found it and I'll be bookmarking and checking back frequently!


Review my web-site i need money in 1 Hour

11:01 PM  
Anonymous Anonymný said...

I know this if off topic but I'm looking into starting my own blog and was curious what all is needed to get setup? I'm assuming having a blog like yours would cost
a pretty penny? I'm not very internet smart so I'm not 100% certain. Any suggestions or advice would be greatly appreciated. Thank you

Feel free to surf to my site forex trading software online

11:57 PM  
Anonymous Anonymný said...

Hello! This is my 1st comment here so I just wanted
to give a quick shout out and say I really enjoy reading your blog
posts. Can you recommend any other blogs/websites/forums that deal with the same
topics? Thank you so much!

Also visit my site oil trading companies

12:05 AM  
Anonymous Anonymný said...

Hello there! I could have sworn I've been to this website before but after reading through some of the post I realized it's
new to me. Anyways, I'm definitely glad I found it and I'll be book-marking and checking back often!


My website - how to make fast money from home

5:40 AM  
Anonymous Anonymný said...

Hey there! I understand this is somewhat off-topic but I
needed to ask. Does operating a well-established website such as yours take a lot of work?
I'm completely new to writing a blog but I do write in my journal daily. I'd like to start a blog so I
can easily share my experience and thoughts online.

Please let me know if you have any kind of recommendations or tips for brand new
aspiring blog owners. Thankyou!

My blog part time jobs from home online

5:01 PM  
Anonymous Anonymný said...

Hello, everything is going well here and ofcourse every one
is sharing information, that's in fact good, keep up writing.

my weblog :: how can i make money fast

5:23 PM  
Anonymous Anonymný said...

For the reason that the admin of this web page is working,
no doubt very rapidly it will be renowned, due to its feature contents.


Stop by my web-site - Earn money online fast

5:30 PM  
Anonymous Anonymný said...

I got this website from my buddy who informed me concerning this site and now
this time I am browsing this web site and reading very informative content at this place.


my page: how can i make fast money online

8:12 PM  
Anonymous Anonymný said...

When I originally commented I clicked the "Notify me when new comments are added" checkbox and now each time a comment is added I get three e-mails with the same comment.
Is there any way you can remove me from that service?
Thanks!

Here is my web blog :: best work at home jobs online

9:15 PM  
Anonymous Anonymný said...

I do believe all the concepts you've offered in your post. They are very convincing and will definitely work. Nonetheless, the posts are very short for newbies. May you please extend them a little from next time? Thanks for the post.

Also visit my page; legitimate ways to make extra money

12:34 AM  
Anonymous Anonymný said...

What's up to every body, it's my first go to see of this webpage;
this website contains remarkable and really good information designed for
readers.

My page - title trading scam

3:45 PM  
Anonymous Anonymný said...

I was wondering if you ever thought of changing the page layout of your site?
Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content
so people could connect with it better. Youve got an awful lot
of text for only having one or 2 pictures.
Maybe you could space it out better?

my web blog ... Job search Engines

7:50 PM  
Anonymous Anonymný said...

I leave a response whenever I especially enjoy
a post on a website or I have something to contribute to
the discussion. Usually it is a result of the fire communicated in the post I looked at.
And on this article "Vitam�ny, miner�ly, antioxidanty, enzymy".
I was excited enough to post a comment ;) I actually do have 2 questions for you if you do not
mind. Is it simply me or does it look like
some of these comments appear like they are coming from brain
dead individuals? :-P And, if you are writing at additional places,
I would like to follow you. Could you list every one of your shared sites like your linkedin profile, Facebook page or
twitter feed?

Stop by my website; how to make good money fast

10:08 PM  
Anonymous Anonymný said...

Valuable info. Fortunate me I found your site by chance, and I'm stunned why this coincidence didn't came
about earlier! I bookmarked it.

my web site: job searches online

1:54 PM  
Anonymous Anonymný said...

Your style is very unique compared to other folks I've read stuff from. Thanks for posting when you have the opportunity, Guess I'll just book mark this site.


Take a look at my site :: nadex binary options

4:18 PM  
Anonymous Anonymný said...

Hello There. I found your blog using msn. This is a really well written article.
I'll make sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post. I'll definitely return.



Feel free to visit my weblog forex Platform

5:50 PM  
Anonymous Anonymný said...

Hey there! I understand this is sort of off-topic
however I had to ask. Does building a well-established website such as yours take a large
amount of work? I'm completely new to running a blog but I do write in my diary every day. I'd like
to start a blog so I can easily share my own experience and thoughts online.
Please let me know if you have any suggestions or tips for brand new aspiring bloggers.

Appreciate it!

Also visit my homepage :: online trading education

7:00 PM  
Anonymous Anonymný said...

Fantastic beat ! I would like to apprentice whilst you amend your web site, how could i subscribe for a weblog web site?
The account aided me a acceptable deal. I were tiny bit familiar of this your
broadcast offered shiny transparent idea

Here is my web page :: looking for jobs in los angeles

11:12 PM  
Anonymous Anonymný said...

Wonderful beat ! I would like to apprentice whilst you amend your
web site, how can i subscribe for a weblog web site?
The account aided me a appropriate deal. I had been a little bit familiar of
this your broadcast offered vibrant transparent concept

Feel free to visit my web page: forex vps

2:54 AM  
Anonymous Anonymný said...

You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be really something that I think I would never understand.

It seems too complicated and very broad for me. I'm looking forward for your next post, I'll try to get
the hang of it!

Have a look at my web blog; Make Extra Money Online

3:11 AM  
Anonymous Anonymný said...

Hello! I could have sworn I've been to this web site before but after looking at a few of the posts I realized it's
new to me. Anyhow, I'm definitely pleased I stumbled upon it and I'll be
book-marking it and checking back often!

Also visit my site: make real money

3:12 AM  
Anonymous Anonymný said...

Interesting blog! Is your theme custom made or
did you download it from somewhere? A design like yours
with a few simple tweeks would really make my blog stand out.
Please let me know where you got your design. Bless you

Also visit my weblog - penny stocks list

4:53 AM  
Anonymous Anonymný said...

I've been browsing online greater than three hours these days, yet I never found any interesting article like yours. It's
lovely worth sufficient for me. In my view, if all
web owners and bloggers made good content material as you probably did,
the web will be a lot more helpful than ever before.


My blog post; http://www.youtube.com/watch?v=MN36K29q7_Q

5:24 AM  
Anonymous Anonymný said...

This post will help the internet viewers for building up new weblog or even a blog from
start to end.

My blog post; currency exchange rates

9:19 AM  
Anonymous Anonymný said...

Nice post. I learn something new and challenging
on blogs I stumbleupon on a daily basis. It will always be helpful to read
content from other writers and practice something from their websites.


my webpage to earn money online

9:28 AM  
Anonymous Anonymný said...

I'm really enjoying the design and layout of your site. It's a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for
me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme?
Exceptional work!

Feel free to surf to my website ... how to make money fast without a job

7:38 AM  
Anonymous Anonymný said...

Your mode of describing the whole thing in this post is in fact
pleasant, every one be capable of simply be aware of it, Thanks a lot.


Also visit my blog post how to get fast money

8:14 AM  
Anonymous Anonymný said...

Wow, amazing blog layout! How long have you been blogging for?
you make blogging look easy. The overall look of your web site is
great, let alone the content!

Here is my web page ... how can i make extra money from Home

9:32 AM  
Anonymous Anonymný said...

Hi everyone, it's my first pay a visit at this website, and piece of writing is really fruitful in support of me, keep up posting these types of posts.

Look at my web-site: how to raise money fast

11:27 PM  
Anonymous Anonymný said...

Hi, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was
just wondering if you get a lot of spam comments?
If so how do you reduce it, any plugin or anything you can advise?

I get so much lately it's driving me insane so any assistance is very much appreciated.

My blog post :: Easy Ways To Make Lots Of Money

3:15 AM  
Anonymous Anonymný said...

I have been browsing on-line greater than 3 hours these days, yet I never discovered any fascinating article like yours.
It's pretty value sufficient for me. In my view, if all website owners and bloggers made excellent content material as you probably did, the web will probably be much more useful than ever before.

Also visit my weblog starting a work from home business

9:59 AM  
Anonymous Anonymný said...

I am not sure where you're getting your info, but great topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for excellent info I was looking for this information for my mission.

Feel free to surf to my blog post; how to make fast easy money

10:26 AM  
Anonymous Anonymný said...

Does your blog have a contact page? I'm having a tough time locating it but, I'd
like to shoot you an e-mail. I've got some recommendations for your blog you might be interested in hearing. Either way, great website and I look forward to seeing it improve over time.

My blog ... make extra money fast

12:48 PM  
Anonymous Anonymný said...

I am curious to find out what blog system you have been
utilizing? I'm having some minor security problems with my latest website and I would like to find something more risk-free. Do you have any solutions?

Here is my webpage; how to make money playing video games

2:22 PM  
Anonymous Anonymný said...

Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you writing this
post plus the rest of the site is extremely good.



Check out my web blog - earn money from home online

5:23 PM  
Anonymous Anonymný said...

Link exchange is nothing else except it is simply placing the other person's webpage link on your page at suitable place and other person will also do similar for you.

Here is my weblog - how to make Big money fast

7:42 PM  
Anonymous Anonymný said...

I have read so many posts regarding the blogger lovers except this piece of writing is genuinely a nice article, keep it up.


Feel free to visit my web site ... roasted coffee

8:34 AM  
Anonymous Anonymný said...

When someone writes an paragraph he/she keeps the thought of a user in his/her mind that how a user
can understand it. Thus that's why this piece of writing is perfect. Thanks!

my site - http://www.youtube.com/watch?v=ScFvd7Deva0

3:52 AM  
Anonymous Anonymný said...

Hello to all, how is everything, I think every one is getting more from this web site, and your views are good in support of new visitors.


Here is my weblog http://www.youtube.com/watch?v=ddcKJDTQ7zI

4:59 AM  
Anonymous Anonymný said...

Hi there, You've done a fantastic job. I will certainly digg it and personally suggest to my friends. I am confident they'll
be benefited from this web site.

My homepage :: binary options broker

6:24 PM  
Anonymous Anonymný said...

This text is worth everyone's attention. Where can I find out more?

Here is my web-site: binary options system

6:33 PM  
Anonymous Anonymný said...

Tremendous issues here. I am very glad to see your post.
Thank you a lot and I'm looking forward to contact you. Will you please drop me a e-mail?

Review my blog - trading binary Options

12:39 AM  
Anonymous Anonymný said...

I've learn some excellent stuff here. Certainly value bookmarking for revisiting. I wonder how a lot effort you put to create this sort of fantastic informative website.

My web page - http://www.youtube.com/watch?v=yWtQw9OzNwY

6:09 PM  
Anonymous Anonymný said...

The ωгite-up haѕ eѕtаblished useful to us.
It’s extrеmelу educatіonal and you're simply obviously really knowledgeable in this area. You have opened my personal eye to various views on this particular matter together with intriguing, notable and reliable articles.
Also visit my blog : buy Cialis

7:46 AM  
Anonymous Anonymný said...

I do not even understand how I stopped up right here, however I believed this post used to be great.
I don't recognize who you might be however definitely you're going to a well-known blogger for those who
are not already. Cheers!

my site; http://www.youtube.com/watch?v=jLuC1nG5cPk

4:51 AM  
Anonymous Anonymný said...

Greetings! Very helpful advice within this article! It is the little changes that produce the most important changes.
Many thanks for sharing!

Also visit my blog post ... http://www.youtube.com/watch?v=gtCm82Itxoc

12:44 PM  
Anonymous Anonymný said...

I like what you guys are usually up too. This kind of
clever work and coverage! Keep up the wonderful works guys I've incorporated you guys to our blogroll.

my blog post :: make money online

2:52 PM  
Anonymous Anonymný said...

What's up, just wanted to tell you, I loved this blog post. It was funny. Keep on posting!

Visit my weblog how to get money fast

3:54 PM  
Anonymous Anonymný said...

Every weekend i used to pay a quick visit this web site, because i want enjoyment, as this this website
conations truly pleasant funny material too.

Check out my web page: http://paydayloanspup.co.uk

3:04 PM  
Anonymous Anonymný said...

Stephen Rannazzisi as Kevin Mac - Arthur, a district attorney;
league commissioner. Could it be that the big media companies want to keep the two seperate on purpose.
Thus, Roku has been the favorite name when it comes to streaming players.



Here is my web-site; roku box

3:12 PM  
Anonymous Anonymný said...

I am curious to find out what blog platform you happen to
be working with? I'm having some small security issues with my latest blog and I'd like to
find something more safe. Do you have any suggestions?

Here is my page - vintage clothing in nashville tennessee

4:48 PM  
Anonymous Anonymný said...

Doеs уour websitе haνe a contасt page?
I'm having a tough time locating it but, I'd lіke to shoοt you an email.
I've got some suggestions for your blog you might be interested in hearing. Either way, great website and I look forward to seeing it improve over time.

my page lose belly fast

6:27 PM  
Anonymous Anonymný said...

excellent put up, very informative. I wonder why the other experts of this sector do not realize this.
You must continue your writing. I'm sure, you've a great readers' base already!

My web blog: www.Cedarfinance.com

6:31 PM  
Anonymous Anonymný said...

Ahaa, its fastidious discussion on the topic of this post
at this place at this webpage, I have read all
that, so at this time me also commenting at this
place.

Feel free to surf to my website cedarfinance.com

10:21 PM  
Anonymous Anonymný said...

Hi therе! Ӏ'm at work browsing your blog from my new iphone! Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts! Keep up the great work!

Here is my weblog: natural breast growth

1:19 AM  
Anonymous Anonymný said...

The only clicks that count toward the monthly totals come from web
searches like Google or from visitors who have clicked on a laptop after visiting our "Notebook Database"
or inside our forums. Note 2 adopts the same
cover material of samsung galaxy s3 to
make its rear cover, hence strengthening fashionable aesthetic
feelings, but devoid of flexibility that Note has.
The previous two handsets being the Samsung
Nexus and the Nexus One.

1:22 AM  
Anonymous Anonymný said...

Pleаѕе let me know if you're looking for a writer for your weblog. You have some really great posts and I believe I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I'ԁ lοvе to write ѕоme сontent
foг youг blοg іn exchаnge fοr а lіnk
back to minе. Pleasе blaѕt mе an e-maіl if іnterеsted.
Regаrdѕ!

Feеl free to νisіt mу weblog; bigger boobs naturally

11:05 AM  
Anonymous Anonymný said...

Hey there would уou minԁ stating which blоg ρlatform you're working with? I'm going to ѕtart my own blog in the nеar futuгe but I'm having a tough time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I'm loοκing
foг ѕomething unique.
P.S Apologies fοr being оff-tοpic but I hаd tο
ask!

Fеel free to surf to my blog post: natural breast enlargement

8:12 PM  
Anonymous Anonymný said...

I know this if off topic but I'm looking into starting my own weblog and was curious what all is required to get set up? I'm assuming having a blog liκe youгѕ
would cost a pгetty pеnny? I'm not very web savvy so I'm not 100% positive.
Any tips or advіce would be greatly appreciateԁ.
Cheeгs

Visit my web page :: beginner guitar lessons

2:42 AM  
Anonymous Anonymný said...

What's up, after reading this amazing article i am also happy to share my know-how here with friends.

Also visit my web blog; best cellulite treatment

8:02 AM  
Anonymous Anonymný said...

Just go and browse through some serviceed online websites
and acquisition out the deals of your best with just few simple clicks.
It has all the extra features that the i - Pad has too, just fewer apps because it's fairly new compared to the i - Pad. Blackberry playbook runs on Blackberry tablet operating system.

5:56 AM  
Anonymous Anonymný said...

[url=http://www.vip1michaelkorsoutlet.org]Michael Kors Outlet[/url] Although Asics online are not hotter than Nike or Addidas, they are also professional running shoes brand,such as Onitsuka Tiger

[url=http://www.mislouboutinsaleuk.co.uk]Christian Louboutin Outlet[/url]You're not as likely to have these laying around, though bird seed bags, some dog foods, and bulk flour usually offer great packaging for making reusable bags

[url=http://www.getfreerunaustralia.org]Nike Australia[/url]Now stop buying costly machines to reduce your weight when there is an easy and cheaper tool available, it also gives growth in height for kids

[url=http://www.upnikepascherfr.info]Nike Pas Cher[/url] I hope you don't think bad of me

4:21 PM  

Zverejnenie komentára

<< Home