StastnejsiClovek

nedeľa, októbra 14, 2007

1. lekcia

Etnomedicína


Etnomedicína, alebo národná medicína je o liečení a liečiteľstve národa, etnika. Je to ľudová medicína pochádzajúca a praktizujúca sa najmä v určitej krajine, kde národ žije.

Tento školský rok budeme sa na Seminári pre seniorov a zyšok světa zaoberať liečiteľstvom ktoré pochádza z krajín: Slovensko, Čína, Korea, India, Rusko, Japonsko a na záver zvláštnosť, lebo svet je jedna dedina, tak to bude Globálna medicína súčasnosti.

Pokiaľ na Slovensku hovoríme o etnomedicíne, často sa nám vybavia termíny: bylinky, zariekanie, babka bylinkárka, čarovanie, naprávanie, bosorky, vedmy, Pišta báči a podobné, často neprijateľné, alebo neskutočné pojmy.

Čínska medicína preniká do celého světa najmä doposiaľ neobjasneným liečebným postupom: akupunktúrou. Systém liečenia je pre nás všeobecne netradičný a zaujímavý najmä efektívnosťou liečenia. Krajina, ktorá má niekoľko tisícročnú zdokumentovanú kultúru, včetne medicíny, má čo svetu ponúknuť a tak nie div, že svet prijíma tieto liečebné postupy ak nie naozaj, tak aspon ako alternatívu. Je na škodu věci, že osobnosti, ktoré rozhodujú o zavedení liečiteľských metód, niesu ochotné (schopné?) zvládnuť čínske postupy a presadiť ich do systému našej medicíny. Farmaceutické koncerny v tomto smere zaiste zohrávajú najvätšiu úlohu.

Vo filozofii čínskej medicíny je najdôležitejší PENTAGRAM. Jeho variabilita a platnosť vo všetkých sférach života spoločnosti nás môže po pochopení jeho princípov nielen udivovať, ale nám aj slúžiť. Preto sa pentagramu budeme venovať dosť zodpovedne.

Korea nám je veľmi vzdialená a menej ako Čína známa. Princípy liečenia sú však podobné ako v Číne. Odlišnosť sa mi javí najmä vo zjednodušení postupov a ľahšom zvládnuti tých najpotrebnejších liečebných procedúr. Je to pre laika veľmi vhodná a nesmierne efektívna medicína. Aj laik zvládne korejskú akupunktúru Su Džok (Su Jok). Naše občianské združenie sa zaoberá výukou Su Džok-u pre laikov. Máme dobré výsledky a skúsenosti so zaškolením aj menších detí. Je zaujímavé sledovať nadšenie absolventov kurzu korejskej akupunktúry, keď sa tvária ako čerstvo promovaní doktori :) .

Indická ajurvéda je veľmi komplikovaný systém pre našinca . Védska kultúra je ešte viac, jako čínska prepletená mytologiou a pre nás často nepochopiteľnou rozprávkovosťou.

Ruska medicína je nám zrozumiteľnejšia. Predsa sme slovania a kolíska naších národov bola asi spoločná. V etnomedicíne sa zachovávajú predhistorické skúsenosti tak pravdivo a použiteľne, ako sa nezachovali ani v povestiach. Rozdiel medzi slovenskou a ruskou etnomedicínou je asi v pojme „šaman“, ktorý sa na Slovensku nevyskytuje. Nahradila by som ho našim ľudovým liečiteľom, hoci tento pojem nám znie úplne moderne.

Japonsko poznáme ako modernú vyspelú krajinu, najmä technicky dokonalými výrobkami. Nevieme, žeby tam bola špeciálna forma akupunktúry (nieje), neprenikajú k nám ľudové tradície Japonska a predsa niečo sa nám odtiaľ dostalo: makrobiotika. Dokonalá tak, ako aj tradičná. Zahrnujúca princípy východnej, najmä čínskej filozofie (v Číne ja historické centrum východnej kultúry, asi preto, že je to najvätší národ).

Na seminári budeme prebereť teoriu i praktické ukážky makrobiotiky. Je to systém stravovania vyhovujúci asi každému. Dokonalý vo vysvetľovaní príčiny a dôsledkov stravovacích postupov. Skúsenosti ukázali vysokú efektivitu takého stravovania pri ozdravení, očiste (detoxikácii) a redukcii hmotnosti. Nieje to dieta, aj kde niekto by rád tento termín makrobiotike vnútil.

Ak bude dostatočná návštevnosť seminára, na makrobiotiku máme prísľub, že príde na slovo vzatý lektor: Ing Peter Toth z Energy.

Úvedná lekcia Seminára pre seniorov a zvyšok sveta pokračuje zoznamovaním účastníkov a zodpovedaním otázok prítomných.

Informácie a výmena skúsenosti bude realizovaná mailovou poštou zo schránky: humorikon@gmail.com alebo niekedy výnimočne z brigita@zoznam.sk

Stránka združenia http://www.stastnejsiclovek.webzdarma.zc je čiastočne funkčná, ale nemáme na ňu plnohodnotný prístup.

Z minulých semestrov sú ešte informácie i niektoré príspevky na tomto blogu http://stastnejsiclovek.blogspot.com

Budeme sa snažiť posielať lekcie, alebo poznámky, či prípravu na semináre hromadne elektronickou poštou. Komu to nevyhovuje, nech prišlú poštu ignoruje, alebo nech nám napíše, aby sme ho vybrali z adresára.

Veľa radosti z vedomostí o zdraví a dobrú náladu na seminároch praje Občianske združenie Šťastnejši Človek.