StastnejsiClovek

štvrtok, novembra 08, 2007

4. lekcia - ruská etnomedicína

Ruská národná nedicína (etnomedicína)

4.seminárna lekcia zimný sem.2007

http://picasaweb.google.com/brigitin/EtnomedicNa

Na tejto adrese je kniha o ruskej národnej medicíne. V knihe je veľa zaujímavých receptov a liečebných postupov. Kto by si chcel vytlačiť niečo z knihy, nech si ju vyberie z mailov v schránke dcervena@gmail.com (heslo: brigita). Maily sú poslané z adresy „seminarna“ s predmetom „etnomedicina“.

Podobnosť ruskej a slovenskej etnomedicíny je dosť značná. Rozdiely pribúdajú s pribúdajúcou vzdialenosťou na východ. V ázijskej časti Ruska je najvýraznejší rozdiel v existencii šamana, ako liečiteľa.

Slovo šaman pochádza z tunguzskej sibírštiny. Najznámejšou oblasťou Ruska, kde sa v súčasnosti šamanská tradícia teší obnove tradície je Tuva - súčasť Ruskej federácie. Prírodne i kulturálne jedinečná, takmer zabudnutá krajina je dnes pre mnohých pokladom a bránou k pôvodnej šamanskej liečiteľskej a duchovnej tradícii.

Dnes do Tuvy prichádza množstvo turistov, antropológov, západných šamanov aby sa tu učili a obnovili šamanskú tradíciu a priniesli to, čo sa priniesť dá aj do vlastnej kultúry.

V hlavnom meste Kyzyle dnes už existuje viacero šamanských kliník, kde prichádzajú ľudia rovnako ako k lekárovi, aby žiadali šamana o pomoc a liečenie. Šamani spolupracujú s nemocnicami, školami, dokonca aj s vládnymi predstaviteľmi a znova sa tešia úcte a rešpektu ostatného obyvateľstva.

Pochopiť a precítiť tuvinský šamanizmus ako nakoniec aj každý iný šamanizmus spojený s pôvodnou kultúrou vyžaduje porozumieť prírode a ľuďom tej krajiny, kde má svoje korene. Každý šaman pracuje so silou svojich duchov pomocníkov a tí sú často úzko spojení práve so zemou, kde šaman žije.

Tradície a šamanizmus tuvinského národa je prekrásnym spirituálnym svetom, o ktorý sa dnes zaujíma čoraz viac antropológov, západných šamanov i celkom bežných turistov. Plne ho pochopiť vyžaduje ale zrásť sa s bohatsvom tejto krajiny, nádherou a silou jej prírody, majestátnosťou jej hôr a silou riek.

Dnes šamani v Tuve nadväzujú jednak na svojich šamanských predkov, ale existujú aj šamani, ktorí svoj pôvod odvodzujú od neba, tzv. nebeskí šamani. Ich schopnosti sa u nich prejavili spontánne, po kontakte s duchom neba ale cez modlidby. Dnes pracujú spoločne v šamanských spoločenstvách, kde sa ďalej zdokonaľujú pod vedením starších a skúsenejších šamanov.

Nesmiernu zásluhu na rozvoji tohto šamanského spoločenstva má prof. M. Kenin Lopsan, ktorý aj napriek represiám zbieral a uchovával materiály o pôvodných zvyklostiach a v 1987 získal doktorát za prácu o šamanských modlidbách a šamanskom hrdelnom speve - algyš.

Pre tuvincov má mimoridny význam ich vzťah k hviezdam, predovšetkým k súhvezdiu veľkej medvedice, od ktorej odvodzujú aj pôvod svojho národa. Na to aby sa dnes niekto mohol stať v Tuve šamanom, je potrebné., aby tiež spĺňal určité charakteristiky tuvinského horoskopu. Tento horoskop je najbližšie k čínskemu horoskopu, no má svoje šamanské špecifiká. Poskytuje základnú charakterisktiku o človeku a jeho danostiach, ako aj jeho energetickom nastavení na ten ktorý rok. Odráža sa v ňom tesný vzťah k prírode a jej základným elementom a životným cyklom.

Na seminár príde, ak sa podarí vybaviť, pani Ing.Grigerová, ktorá t.č. žije v Kišineve. Od nej sa dozvieme veľmi zaujímavé informácie o liečiteľstve v Rusku, Ukrajine, Moldavsku,... Venuje sa liečiteľstvu a má veľké vedomosti a skúsenosti, ktoré vie aj zaujimavou formou odovzdať

PS:dnes už viem, že pani Grigerova nemôže prísť na seminár, lebo je chorá. Prajeme jej skoré uzdravenie, aby sme sa s ňou stretli o 2 týždne.


Celý materiál o šamanizme bol prevzatý zo stránky http://www.zorafresova.sk/
Doporučujem sa pozriet a koho téma zaujala, nech si vyhladá tam viac informácii.